Basiscursus

Zegenend Helpen

Geef je pastoraat, of wil je zelf leren omgaan met problemen die je tegenkomt bij jezelf en vrienden? Met de Basiscursus van Zegenend Helpen ontdek je hoe je hier vorm aan kunt geven. In de cursus leer je om zegenend aanwezig te zijn in situaties rond rouwverwerking, relaties, seksualiteit, emoties, vergeving en omgaan met ziektes.

De pastorale basiscursus ‘Zegenend Helpen’ werkt vanuit de gedachte dat God genade en vrede wil geven aan íeder mens, in élke situatie. De vrede van God is meer dan een gevoel: Jezus zelf is onze vrede! In 5 cursus middagen/avonden leer je hoe je dit kunt toepassen op de pastorale praktijk en welke gevolgen het zegenend aanwezig zijn heeft op geest, ziel en lichaam.

Thema's van de cursus
Waarom Zegenend Helpen?

 • Onderwijs vanuit psychologie en Gods Woord

 • Kennis wordt direct omgezet in de praktijk

 • Persoonlijke begeleiding en kleine groepen

Thema's van de cursus
 • Introductie van Zegenend Helpen

  • Het wat, hoe en waarom van zegenen

  • Kijken met Gods ogen

  • Het priesterschap van alle gelovigen

  • De realiteit van de kracht en vrede van God

  • Aansluiting van zegenen bij basisverlangens en emoties waarmee de mens geschapen is

  • Het zegenen van wat God al doet

  • Bijbelse normen versus je eigen culturele waarden

 • Genezing en vergeving

 • Identiteit in Jezus

 • Gezond huwelijk

 • Zegenen in lijden en ziekte

 • Zegenen en bevrijding

 • Pastorale zelfzorg

Cursusopzet

De basiscursus Zegenend Helpen wordt op 5 dagen gegeven, verspreid over vijf maanden. Vóór elke cursusdag lees je het bijbehorende hoofdstuk van het lesboek en maak je de vragen die hierbij staan. Je kunt de docent vragen stellen per e-mail.

 

Op de cursusdag gaan we onder leiding van de docent dieper op de cursusstof in en brengen we wat we geleerd hebben in de praktijk met praktische oefeningen in kleine groepjes (4-6 personen) onder leiding van een groepsleider.

Cursusdoelen

Aan het einde van de cursus

- heb je theoretische en praktische kennis opgedaan met zegenend helpen

- ben je toegerust om de Zegenend Helpen benadering te introduceren en/of te integreren in de eigen leefomgeving en/of eigen hulpverlenend handelen.

Studiebelasting

De totale studiebelasting is 54 uur, wat bestaat uit:

- 5 bijeenkomsten van 6 uur, waarvan 90 minuten practicum per lesdag

- Bestudering van de lesstof en literatuur, 24 uur

Certificaat: Als je de volledige cursus hebt afgerond, ontvang je het deelnemingscertificaat. Dit geeft toegang tot de vervolgcursus Herstel na Seksueel Misbruiken (On)Verbondenheid.

Aankomende cursus

9 januari, 6 februari, 6 maart, 10 april, 8 mei 2021

29 mei - reserve datum. Deze kan ingezet worden mocht de mei datum i.v.m. vakantie problemen geven. 

Docenten Henk en Maria Minnen

Als u de cursus dichtbij huis wil volgen, dan is dat mogelijk als je een groep kan vormen van tenminste 12 personen die deelnemen.

Is 5 zaterdagen je teveel, dan is het ook mogelijk om via een Introductiedag kennis te maken met Zegenend Helpen.

Lesmateriaal

Tijdens de cursus maken we gebruik van eigen lesmateriaal van Zegenend Helpen. 

- Werkboek Zegenend Helpen; Téo van der Weele en Maaike Schalk

- Map met bijlagen; Téo van der Weele

- Boek 'Het Beste...'; André de Haan

Bij je eerste bijeenkomst krijg je alle materialen uitgereikt.

Kosten

De cursuskosten zijn €245,00 p.p. Het cursusmateriaal is bij de prijs inbegrepen.

Korting: Echtparen en groepen vanaf 5 personen geven we 20% korting p.p. Studenten krijgen 40% korting p.p. (geen groepskorting mogelijk).

Als de basiscursus na de laatst gegeven Introductiedag volgt, ontvang je € 30,- korting

Wanneer je je aanmeldt voor de cursus krijg je een factuur met de voor jou berekende kosten via de mail opgestuurd.

Op Maat:

Ook is het mogelijk om de cursus op toegespitst op uw gemeente te verzorgen. Een fijne mogelijkheid om de pastorale werkers en gemeenteleden toe te rusten. We komen dan op locatie en de cursus wordt dan 'Op Maat'  van jullie gemeente gemaakt.

Er is daarvoor een minimum van 12 deelnemers nodig. Neem daarvoor contact op met cursussecretariaat@zegenendhelpen.nl  

Op de hoogte blijven van alle activiteiten van Zegenend Helpen? Schrijf je in voor de maandelijkse Nieuwsbrief.

Basiscursus

Zegenend Helpen

Geef je pastoraat, of wil je zelf leren omgaan met problemen die je tegenkomt bij jezelf en vrienden? Met de Basiscursus van Zegenend Helpen ontdek je hoe je hier vorm aan kunt geven. In de cursus leer je om zegenend aanwezig te zijn in situaties rond rouwverwerking, relaties, seksualiteit, emoties, vergeving en omgaan met ziektes.

De pastorale basiscursus ‘Zegenend Helpen’ werkt vanuit de gedachte dat God genade en vrede wil geven aan íeder mens, in élke situatie. De vrede van God is meer dan een gevoel: Jezus zelf is onze vrede! In 5 dagen leer je hoe je dit kunt toepassen op de pastorale praktijk en welke gevolgen het zegenend aanwezig zijn heeft op geest, ziel en lichaam.

Docent

Henk Minnen

Ik ben Henk Minnen. Na 27 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt ben ik in 2005 overgestapt naar de pastorale hulpverlening omdat ik heb ontdekt dat daar mijn hart en kwaliteiten liggen. Ik werk als coach en counselor. Daarnaast geef ik, samen met mijn vrouw Maria, cursussen voor Zegenend Helpen. Steeds weer word ik enthousiast als ik zie hoe het de Kracht van Jezus’ vrede de deelnemers zelf raakt en hoe ze leren om dit ook door te geven. Daarom nodig ik u/jou uit om  de grondhouding van Zegenend Helpen te leren en te ervaren en toe te passen in je levenshouding en pastorale contacten en thema’s. Is 5 zaterdagen je teveel, dan is het ook mogelijk om via een Introductiedag kennis te maken met Zegenend Helpen.

Maria Minnen

"Omdat ik zelf hulpverlener ben en Jezus in mijn werk belangrijk vind, heb ik gemerkt dat psychologie en Zegenend Helpen heel goed samen gaan. Zo ontdek ik de meerwaarde van Zegenend Helpen in de hulpverlening. Zegenend Helpen is laagdrempelig en daarom ook in alle facetten van het leven toepasbaar. Het gaat bij Zegenend Helpen namelijk om de relatie met Jezus, met God en de Heilige Geest."

Please reload

Dit vertellen cursisten:

Nadat ik eerst met wat andere mensen van onze kerk had meegedaan aan de introductiedag, heb ik me opgegeven voor de 5 daagse basiscursus in Alblasserdam.

De eerste dag werd je ingedeeld in kleinere groepen met een leider, die elke cursusdag in dezelfde samenstelling bleef. Dit zorgde voor veiligheid binnen de groep. Deze groep was belangrijk voor het oefenen wat je in de les leerde, met name het zegenen en zelf gezegend te worden.

De lessen, in de complete groep, waren stuk voor stuk interessant en goed te volgen, ook als je (nog) niet het lesmateriaal had doorgelezen. Er was veel interactie mogelijk, bijvoorbeeld als er vragen ontstonden werd daar de tijd voor genomen. 

Tijdens mijn taak binnen het nazorg/gebedsteam in de gemeente heb ik al enkele keren praktisch gebruikt wat ik had geleerd over het zegenen van mensen. De cursus was bijzonder leerzaam, en is echt een aanrader.

Daniëlle

Het was best een openbaring dat ik zelf mag zegenen.

Eerder vroeg ik aan God om een zegen over het één of ander.

Maar kennelijk ben ik zelf ook goed genoeg om te zegenen.

Het is heerlijk om op die manier mensen en zaken in God’s aanwezigheid en Shalom te brengen.

Gerwin

Jaren geleden heb ik de cursussen Zegenend Helpen Basiscursus en ook On-Verbondenheid gedaan.  Door ziekte heb ik lang niets ermee kunnen doen. Tot deze zomer... 

 

Ik ben meegegaan als family-groepleider bij een Tienerkamp van onze kerk. De hele week door is er een thema en is er iedere dag een dienst en een bespreking van de dienst. 

 

Op de laatste avond mogen we de tieners ook Zegenen. En toen kwam de opgedane ervaring met Zegenend Helpen heel goed van pas! 

Er zijn zulke mooie dingen in die week gebeurd! 

En ik ben benieuwd wat erna nog gebeurt! 

Volgend jaar mag ik weer mee!! 

Desirée

De cursus bracht ons niet alleen fundamentele kennis bij, maar was vooral ook vormend voor onszelf, gericht op wat God in de mens doet om van daaruit, als mensen die zelf eerst door God geholpen zijn, naast onze hulpzoekende medemens te staan.

Een cursus met een open en goede sfeer door de inlevende en betrokken manier van doceren, waar de docenten ook zichzelf lieten zien.

Roel

Onlangs bezocht ik een echtpaar uit de Kaukasus. Ik was hierbij geroepen, omdat ik vluchtelingen missionair pastoraal begeleid. In hun land van herkomst hadden ze dingen meegemaakt, waardoor ze getraumatiseerd waren geraakt en waardoor de man heftige lichamelijke klachten had. Hun asielaanvraag was afgewezen, omdat hun visum niet zou kloppen. Ze zaten in grote zorgen of de vreemdelingenpolitie hen met hun dochtertje in detentie zouden nemen om hen terug te sturen naar hun land. De man vertelde hoe hij op het Asielzoekerscentrum elk moment uit het raam zat te kijken of ze er al aankwamen. Ze hadden hoofdpijn, zagen er moegestreden uit en vertelden van hun wanhoop. Bij het afscheid nam de man mij apart en vroeg of ik voor zijn gezin wilde zorgen als hij er niet meer zou zijn. Hij voelde zich geen man meer en wilde een einde aan zijn leven gaan maken. Wat doe je op zo’n moment waarin iemand zijn diepe nood laat zien?

 

Ik was blij dat ik net gelezen had wat Téo van der Weele schrijft over zegenend helpen bij mensen die suïcidaal zijn. Met een andere broeder erbij, hebben we voor de man gebeden en hem gevraagd voor Gods aangezicht ons gebed na te zeggen: Lord, our brother wants to live - Lord, I want to live. We hebben dit een tijdlang volgehouden en hen met een aantal praktische zaken verder kunnen helpen. Een tijdje later sprak ik ze weer. Hoewel hun situatie nog steeds moeilijk was, zag ik toch meer energie en strijdlust in hun ogen.

Broeder Antonius

Please reload

info@zegenendhelpen.nl

Sportlaan 37, 2806 HA Gouda

 • Facebook Basic Black